RólunkMódszertani fejlesztésMintaprojektekKépzésekKoorinátorokHírek, események

ESEMÉNYEK
-

A projekt keretében végzett tevékenységeink megvalósítását támogató tudásanyagot széles körben kívánjuk hozzáférhetővé tenni. Ennek érdekében a szakanyagok nyomtatott változatainak elérését a projekt keretében folyamatosan fejlesztett szakkönyvtárunkban, míg az elektronikus változatok elérését portálunkon, a dokumentumtárban biztosítjuk.


Szakanyagok elektronikus formában


Az elektronikus dokumentumok - a szakképzés támogatása érdekében fejlesztett saját kiadványaink, bibliográfiák, tanulmányok cikkek, könyvismertetések, képzési segédanyagok, esettanulmányok - kínálatát folyamatosan bővítjük.


Letölthető szakanyagaink:

 • Oktatási segédanyagok
 • Kutatási jelentések, módszertani kiadványok
 • Esettanulmányok, szakirodalmi ajánlók
 • Segédletek a TÁMOP 3.2.8/B pályázói számára: közművelődési, múzeumpedagógiai hasznosítási terv, segédletek látványtárak kialakításához
 • IV. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
 • Hallgatóink legjobb dolgozatai

  Tovább a letölthető szakanyagainkhoz >>


Bibliográfia:

 • 23 témakörben ajánlunk szakirodalmat, mindegyik esetben megjelölve, hogy mely képzésünkhöz javasoljuk. Amennyiben a mű vagy ismertetője, kivonata megtalálható az interneten, megadjuk az elérési útvonalat, ha szakkönyvtárunkban helyben használható, azt a leltári számmal jelezzük.

  Tovább a bibiliográfiához >>


Koordinátori dokumentáció:


Mintaprojektek dokumentációja:

 • A TÁMOP 3.2.8/08/B. kódszámon megjelent "Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése címmel kiírásra került pályázat kapcsán az érdeklődő intézmények számára szeretnénk megkönnyíteni és modellezni a pályázás egész folyamatát az ötlet felmerülésétől a pályázati dokumentáció teljes körű összeállításáig.
  Projekt-szimulációs műhelymunkák keretében 10 kisméretű mintaprojekt tervezése és megvalósítása történik meg. A műhelymunkák keretében született multiplikálható mintaprojekteket, és a kapcsolódó összes dokumentumot folyamatosan bővítve közzétesszük.

  Tovább a mintaprojektek dokumentációjához >>


Linkek:

 • A bibliográfiában szereplő témákban folyamatosan bővítjük linktárunkat, rendszerezett csoportosításban közreadva az interneten elérhető szakmai forrásokat.

  Tovább a linkekhez >>Szakanyagok nyomtatott formában - a MOKK-szakkönyvtár


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szakkönyvtárán belül létrehoztuk, és a "Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002 projekt keretében folyamatosan fejlesztjük a MOKK különgyűjteményt.


Mit talál itt az olvasó?

 • A múzeumi képzéshez kapcsolódó hazai és külföldi szakirodalmat, elméleti és módszertani kiadványokat;
 • A szakképzések során elkészülő, válogatott dolgozatokat;
 • Saját kiadványainkat.

A különgyűjtemény segédkönyvtárként az intézmény felnőttképzési és múzeumpedagógiai tevékenységét, kiemelten a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (továbbiakban: MOKK) módszertani fejlesztési, oktatási, programszervezési, disszeminációs és dokumentációs feladatainak ellátását támogatja. Igyekszünk az általunk szervezett képzésekhez is szakirodalmat kínálni, ezért a képzési tematikákat figyelembe véve szerezzük be – erősen válogatva – a kereskedelmi forgalomban elérhető, önképzést segítő műveket.
Portálunkon elérhető a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) Hoffmann Tamás Szakkönyvtárának elektronikus katalógusa is.


Ki használhatja a gyűjteményt?

Külső használók részére csak helyben olvasás lehetséges. A könyvtárban rendelkezésre áll egy nagy teljesítményű szkenner, amelyet a könyvtáros segítségével igénybe vehetnek az olvasók – amennyiben az szerzői jogokat nem sért - műrészletek másolásának céljából. Az elkészült anyagot a könyvtáros e-mailen megküldi, vagy amennyiben az olvasó üres CD-lemezt hoz magával, arra kiírja.


Hol található a gyűjtemény?

A projekt keretében, illetve egyéb módon beszerzett műveket a Csilléry Klára Oktatóközpontban helyeztük el, mivel ott zajlanak a képzések. A képzés hallgatói számára az oktatásszervező biztosítja a hozzáférést, egyéb esetekben a könyvtároshoz kell fordulni.

Könyvtáros: Fodor Andrea
E-mail: fandi@sznm.hu

 
 
 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.