RólunkMódszertani fejlesztésMintaprojektekKépzésekKoorinátorokHírek, események

ESEMÉNYEK
-2009.03.10.

"Múzeumok Mindenkinek"
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóközleménye

Becsengetnek...

Becsengetnek...


Dr. Bereczki Ibolya projektmenedzser köszöntőt mond.

Dr. Bereczki Ibolya projektmenedzser köszöntőt mond.


A projekt munkatársai

A projekt munkatársai


Az aláírási ceremónia

Az aláírási ceremónia


A közönség

A közönség


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós támogatással valósulhat meg a "Múzeumok Mindenkinek" program. A program országos szinten támogatja a múzeumok megújítását, hogy azok képesek legyenek korszerű kiállításokat, látogatóbarát és iskola-barát környezetet, élménygazdag programokat és szórakoztatva oktató, magas szintű szolgáltatásokat nyújtani.

A múzeum az egész életen át tartó tanulás helyszíne. A tanulás iránt elkötelezettek számára az önálló tanulást kínálja, az elutasítókat pedig a kíváncsiság és a kreatív környezet a tanulás felé vezetheti. A pedagógusok számára saját önképzésük, illetve szervezett továbbképzésük egyik fontos helyszíne lehet. Ezeknek az elvárásoknak azonban jelenleg sok múzeum sem kínálatában, sem imázsával nem tud megfelelni.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiemelt projektjeként megvalósuló "Múzeumok Mindenkinek- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés" programját több mint 438 millió forinttal támogatja az unió. Az erről szóló támogatási szerződést ma írták alá.

A program annak megvalósítására törekszik, hogy a tanulók ne felületes benyomással, hanem egy tartalmas, érdekes, izgalmas múzeumi óra emlékével távozzanak a múzeumból, azzal az érzéssel, hogy "oda még vissza kell menni". Kiemelten fontos ez azért is, mert az iskolán kívüli program jelentősen javítja a gyermekek kommunikációs képességét, segíti a kooperatív tanulást, a csoportmunkát. A múzeumi tárgyak - megfelelő szakember interpretálásával - nagymértékben képesek növelni a tanulás hatásfokát.

A program - innovatív múzeumpedagógia segítségével - áthelyezi a hangsúlyt az ismeretek megtanulásáról a képesség és készség fejlesztésre, a motiváltság kialakítására. Segítséget nyújt a tanulók sajátos, egyéni igényeihez való igazodáshoz, a tanulási környezet sokféleségének és a tanítás individualizálásának eléréséhez. A program célja a kompetencia-fejlesztő közoktatás érdekében újszerű múzeumpedagógiai megoldások megvalósítása, valamint a múzeumok és a közoktatási intézmények közötti együttműködések kialakítása.

A "Múzeumok Mindenkinek" kiemelt projekt tartalmazza a múzeumok oktatási partner szerepének, "iskola-barát" megújulásának módszertani megalapozását, koordinálását, valamint pedagógusok és múzeumi szakemberek továbbképzését. Általa a múzeumok az iskolákkal együttműködve még aktívabban kapcsolódhatnak be a képesség- és kompetenciafejlesztésbe, a társadalmi integráció és kohézió erősítésébe.
 
 
 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.